Je voda z vodovodu lepší než pramenitá?

Máme velké štěstí, že naše země patří k několika málo na světě, které mají pitnou vodu ve svém vodovodním řádu. To jistě většina z vás dokáže posoudit srovnáním se svými zážitky ze zahraničních dovolených, zejména v arabských zemích, kde místní otevřeně doporučují nepoužívat vodu z řádu ani k čištění zubů. Ano, voda v řádu v České republice plní požadavky na pitnou vodu a má nezastupitelnou úlohu v naší hygieně, udržování čistoty našich příbytků, šatstva, aut, plnění bazénů a závlahy zahrad.


V poslední době se však setkáváme s tím, že je v médiích i mezi občany šířen názor, že voda z vodovodu je kvalitnější než balená pramenitá. A zde se musíme ohradit. Kvalita pramenitých vod musí odpovídat přísným normám. Již se ale neuvádí, že normy pro pitnou vodu z řádu jsou o stovky a v některých případech až o tisíce procent benevolentnější. Přesvědčte se sami:

Údaje jsou čerpány z vyhlášek 252/2004 o pitné vodě a 275/2004 o balených vodách.

Nutno doplnit, že je v České republice spousta míst, kde jsou vodě z řádu nad rámec normy povoleny výjimky. Můžete se o tom dočíst například v článku, který vyšel na iDNES (ZDE). Navíc se v kohoutkové vodě mohou objevovat zbytky léčiv a hormonální antikoncepce, se kterými si čističky neporadí a které doposud nejsou žádnou normou sledovány. Pokud by naše pramenitá voda nesplnila některou z přísných podmínek, avšak vyhovovala by parametrům vody pitné, musela by i přes to být stažena z trhu jako závadná!

Pramenitá balená voda oproti té z vodovodu nesmí být chemicky upravována a nesmí se do ní přidávat chlór. Pitná voda je dle této normy poslední, která se dá ještě pít. Po ní je již jen voda užitková. Neznamená to tedy, že pitná voda je to nejlepší. Uvědomme si, že jedním ze základních stavebních kamenů všech živých organismů na naší planetě, mezi něž patří i lidské tělo, je po milióny let chemicky neupravovaná voda z přírody. Proti některým nežádoucím prvkům ve vodě se umíme bránit, jiné potřebujeme. Jedná se zejména o bakterie. Kohoutková voda bakterie neobsahuje, což je pro náš organismus matoucí.


Co tělu neprospívá, je chlór. Ve vodovodním řádu má za úkol likvidovat bakterie, aby se voda “nekazila”. Pokud ji pijeme, chlór dělá svoji práci i v našem trávicím ústrojí. Ničí bakterie, které ale organismus potřebuje. Jak to řešíme? Kupujeme si živé jogurty a probiotika. Co je však horší, že při tom, kdy chlór ničí bakterie, vznikají trihalometany. Ty jsou vysoce karcinogenní. Jejich obsah je ve skleničce, kterou vypijete, zanedbatelný. Nicméně trihalometany se v našem těle ukládají a po několika desítkách let mohou být příčinou rakoviny močového měchýře nebo tlustého střeva.


Voda z řádu je bezesporu několikanásobně levnější než balená pramenitá. Nepřekrucujme ale fakta a nezavírejme oči, abychom si úsporu obhájili.

Zpět do obchodu